Det kan være en nytelse å lese en bok. Men noen ganger leser man rett og slett fordi man må. Går du på skolen, er det ikke sjelden at du blir bedt om å lese en roman. Og ofte er det slik at du ikke bare skal lese romanen, du skal jammen huske innholdet, analysere det, og ha en egen mening om teksten også. Heldigvis er det ingen grunn til panikk – i alle fall ikke hvis du følger disse gode rådene.
Noen bøker bør en smake på – andre bør en sluke – noen kan tygges og fordøyes.
Francis Bacon
- Først og fremst bør du lese med skrivesaker. Ha gjerne en blyant (eventuelt en penn, men blyant er best) og en skriveblokk/notatblokk ved siden av deg når du leser. Hvis du helst vil skrive på data, så bør du uansett ta notater på papir først, og så fører du inn på data etterpå. Mitt helt klare råd er å la leseprosessen være så organisk, håndfast og konkret som mulig.
- Start øverst på et blankt ark, skriv tittel på boka, navn på forfatter, årstall for utgivelsen, forlag og antall sider. Dette er overskriften, og det er dette som skal gjøre det lett for deg å finne tilbake til de riktige notatene.
- Finn ut hvilken litteraturhistorisk periode boka er skrevet i. Skriv ned 5-10 stikkord med typiske kjennetegn for perioden. Det er ikke sikkert boka du leser er typisk for perioden den er skrevet i, men uansett hva du finner ut om perioden, vil dette gi det et utgangspunkt for både lesing og tolking.
- Finner du skildringer som er typiske for perioden boka ble skrevet i? Noter stikkord dersom du finner noe som kan assosieres med perioden.
- Skriv ned den første setningen i hvert kapittel. Noen ganger er disse setningene gode påminnelser om innholdet, andre ganger er setningene mer tilfeldige. Den første setningen vil gi deg noen gode knagger for hukommelsen og forståelsen av innholdet.
- Skriv ned morsomme eller interessante episoder/hendelser. Hvis du ikke finner noen interessante hendelser, så er jo det interessant i seg selv og bør derfor nevnes. Det er sjelden forfattere bare tar med et kapittel for moro skyld, så let grundig etter de gode eksemplene.
- Sjekk om kapittelet inneholder et vendepunkt, høydepunkt eller noen dramatiske hendelser. Skjer det noen store endringer, enten med hovedpersonen(e) eller omgivelsene?
- Skriv ned alle ord og uttrykk du ikke forstår. I enkelte bøker kan det hende at du må skrive ned dusinvis av ord, mens i andre bøker trenger du ikke notere noe som helst. Dette kan selvsagt avhenge av vanskelighetsgrad på boka, hvor flink du er i norsk, tiden boken er skrevet i, om det er en voksenbok eller barnebok og så videre. Spør noen om hva ordene betyr. Ikke gi deg før du finner ut av det.
- Skriv ned andre tanker om boka også – i alle fall hvis det dukker opp noen geniale ideer.
Noen vil kanskje lure på hvorfor man bør skrive så mye. Det er rett og slett fordi man lærer bedre av å jobbe med stoffet. Jeg tenker at det er naturlig å notere mellom 3 og 5 sider totalt. Dette er selvsagt avhengig av nivået til leseren og bokas vanskelighetsgrad. Disse notatene danner et kjempegodt utgangspunkt for videre arbeid med enten muntlig framføring eller skriftlig innlevering.
Hei