Skole er digg!

post-header

På ungdomstrinnet, og særlig i norskfaget, jobber vi mye med å gjøre elevene i stand til å bruke kilder på en god måte. Vi har selvsagt tilgang til verktøy som kan hjelpe oss å avdekke (delvis) avskrift, men elevene har etter hvert blir eksperter på å omgå disse hjelpemidlene. Det kan for eksempel hende de oversetter en kilde fra et annet språk (engelsk, polsk, tyrkisk osv.) til norsk. Enkelte ganger har jeg inntrykk av at de bruker mer energi på å skjule at de har brukt kilder, enn det de bruker på å forstå selve fagstoffet.

Det er likevel ikke så vanskelig å se når elevene har brukt kilder uten å oppgi disse. Vi kjenner stort sett elevene våre godt, og vi er kjent med måten de vanligvis skriver på. Vi har også kunnskap om det faglige nivået de vanligvis befinner seg på. Dette kan hjelpe oss når vi skal avdekke plagiering og juks.

Likevel kan det være vanskelig å påstå at en elev har jukset – uten at vi har direkte bevis for det. Enkelte elever vil nok oppfatte dette som en ganske grov og urettferdig påstand, og da bør man jo være rimelig sikker i sin sak.

Hvordan kan man jobbe med dette emnet? Det er et par ting vi har ganske god erfaring med (fortsatt på ungdomstrinnet):

  • Fortell elevene at det er negativt og jukse, men at det er positivt å vise til kilder. Rett og slett.
  • Be alltid elevene finne minst to kilder for påstandene de kommer med i en tekst, og vis hvordan kilder kan skrives inn i den løpende teksten. (Mange elever synes det ser rart ut, men jeg sier at det ser seriøst ut.)
  • Lær elevene APA (eller andre kildehenvisningssystem).
  • Vær åpen om at også voksne og autoritetspersoner i samfunnet kan jukse med kilder og plagiering. Diskuter sakene! Snakk om hvorfor det blir så mye oppstuss rundt dette.

Hva sier man til elever som plagierer

Jeg ville sagt noe i retning av dette til dem: «Hei! Det er interessant å lese det dere har skrevet om [..sett inn aktuelt tema..]. Husk at det er viktig for leserne å vite hvor dere har funnet informasjonen. De aller beste studentene viser at de har oversikt ved å finne gode kilder, og deretter kommenterer og vurderer de innholdet i disse kildene. Jeg vil derfor be dere om å sjekke hele teksten en gang til, og særlig med tanke på kildebruk. Oppgi alle kilder dere har brukt, både i teksten og i en kildeliste til slutt i oppgaven. Sjekk denne nettsiden, hvis dere trenger tips om korrekt kildehenvisning: f. eks. kildekompasset.no«

Bilde

  • @andy_nowack via Twenty20
About Arne Midtlund

Arne Midtlund

Jeg er lektor med opprykk, og har jobbet som lærer på ungdomstrinnet siden 1998. Jeg har mellomfag i nordisk, grunnfag i idrett og en mastergrad i multimedia og utdanningsteknologi. Jeg har trener1-lisens fra Norges Judoforbund, og er sertifisert Apple Teacher. Underviser stort sett i norsk, samfunnsfag og medier og kommunikasjon.
Previous post
Next post
Related Posts
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *