Det er mange av målene i læreplanen som handler om at elevene skal presentere, reflektere eller vurdere informasjon. Elevene kan for eksempel diskutere med læringspartner, forklare noen hjemme om det de holder på med, spille inn lyd eller video, presentere noe for klassen, delta i klasseromssamtale og så videre. Det er kun kreativiteten, læreren og elevene som kan begrense alle mulighetene her.
Et poeng i min undervisning er å tilnærme meg den virkeligheten elevene befinner seg i. Det er jeg på ingen måte alene om, og hele den nye læreplanen legger opp til en slik forventning. Hvordan kan man gjøre undervisningen aktuell?
Reaction video
Internett er fullt at videoer om alle mulige temaer, og et populært fenomen er såkalte reaction videoer der kjente og ukjente personer reagerer på og kommenterer videoer de ser på nett. I noen av disse videoene reageres det uten at vedkommende har forberedt seg; det kan for eksempel gjelde reaksjoner som kommer den første gangen man hører en sang. I andre tilfeller er videoen litt mer forberedt.
Kan vi bruke reaction videoer til å vise refleksjon og kritisk tenking?
Arne Midtlund
I videoen nedenfor reagerer den amerikanske Tyler Walker på en video der en lærer forklarer hva som er typiske for det samiske folket. Jeg mener at denne videoen inneholder omtrent alt jeg som lærer kan ønske meg av kritisk tenking og gode lesestrategier (hvis vi godtar at filmer kan leses):
I disse videoene gjør Tyler Walker flere fornuftige ting, og strategien han benytter seg av minner meg om å lese med BISON-blikk. Her er en kort beskrivelse av en typisk reaction video:
- Forventninger – Walker starter alltid videoene med en kort introduksjon, gjerne 2-3 minutter, der han snakker om hva han forventer å se. Er dette noen han vet noe om fra før? Hva tror han at videoen inneholder av interessant informasjon? Hvilke spørsmål har han til det han tror han kommer til å få se?
- Spørsmål underveis – Han stopper ofte opp og stiller spørsmål til det han nettopp har hørt og sett. Er dette overraskende? Er informasjonen i strid med noe han har hørt tidligere, eller bekreftes noe han har hørt andre steder?
- Sjekk andre kilder – Noen ganger stopper han rett og slett videoen helt og sjekker det han har hørt og sett opp mot andre kilder. En gjenganger i videoene hans er selvsagt at han undersøker kart, oversettelser og ordforklaringer.
- Oppsummering – Alle videoene slutter med en oppsummering der han gjentar det han har lært, nevner elementer i videoen som han kanskje ikke helt forsto. I tillegg hender det at han sjekker kommentarfeltet for eventuelt oppklarende informasjon.
Alle disse elementene passer godt overens med det å lære å lese tekster og videoer kritisk, reflektere over informasjon, kunne argumentere og begrunne egne meninger. Det er i det hele tatt mange muligheter for den læreren og de elevene som ønsker å bruke reaction videoer på en kreativ måte.
Hvordan lage en reaction video?
- Programvare/apper – Apper kommer og går, så det er litt vanskelig å lage en god og varig liste med programmer. Det viktigste er at programmet kan ta opp en film av det som vises på skjermen samtidig som den tar opp film av deg som ser på. I tillegg må den kunne ta opp lyden av det du sier. Slike programmer finnes både for PC, Mac, Android-telefoner og iPhone. Ønsker du å gå inn for en enda mer avansert løsning kan du ta opp film med et eget kamera, bruke en skikkelig mikrofon og sette alt sammen i etterkant. (På denne siden finner du noen forslag til program som kan være nyttige. Jeg bruker ScreenFlow på min Mac, men det finnes flere gratisprogram også. Det går for eksempel an å prøve Screencast-o-matic.)
- Last ned videoen du skal reagere på – Det aller beste er å laste ned en video på maskinen, for så å kommentere den derfra. Da reduserer du sjansen for at film, lyd og reaksjon blir usynkront.
- Lyd er det aller viktigste – Det er helt greit om bilder og film er uskarpt eller kornete, men lyden må være god. Stopp videoen du ser på når du skal komme med dine kommentarer. Sjekk at lyden på dine kommentarer er omtrent like høy som lyden i filmen. Hvis ikke blir det ubehagelig å høre på.
- Opphavsrettigheter – Du kan kommentere hva du vil, lage så mange videoer du vil, så lenge du ikke publiserer dem. Ikke legg ut videoer der du legger på kommentarer om du ikke har avklart opphavsrettigheter og om det er overtydelig at det er tillatt å gjøre det. Dersom videoen kun skal leveres til læreren er det stort sett greit å kommentere offentlig tilgjengelige videoer.
Bonustips!
Lag reaction videoer til andre ting en videosnutter. Hvorfor ikke reagere på et kapittel i læreboka, et dikt, en sang, instruksjonsvideo i orientering, nettside, tegneserie, det periodiske systemet og så videre, og så videre? Hovedpoenget er å pakke inn elevenes refleksjon og presentasjon i et kjent format.
Bilde: Markus Winkler på Unsplash