Skole er digg!

post-header

Det finnes mange tips på nett om hvordan man kan vurdere om en kilde er god, dårlig, interessant eller aldeles håpløs. Elever synes ofte at akronymer er morsomme, så er et forslag som jeg ofte bruker:

Vær SMART

Synsvinkel – Er informasjonen objektiv?
Målsetning – Får du vite noe nytt om emnet ditt?
Autoritet – Kan du stole på at opphavspersonen kan noe om emnet?
Relevans – Handler informasjonen om det du lurte på?
Tid – Er informasjonen oppdatert?

Slike lister kan være nyttige, men man må ikke se seg helt blind på dem heller. Her er noen spørsmål man kan ha med seg når man er SMART:

 • Synsvinkel – Er informasjonen objektiv?
  Hvem bestemmer hva som er objektiv informasjon? Den vurderingen gjøres ikke i et vakuum. Vil ikke all informasjon ha til hensikt å påvirke leseren?
 • Målsetning – Får du vite noe nytt om emnet ditt?
  Velger man informasjon som stemmer overens med det bildet man allerede har? Er man villig til å bruke motsatte synspunkt?
 • Autoritet – Kan du stole på at opphavspersonen kan noe om emnet?
  Universiteter? Er all informasjon fra et universitet til å stole på? Aviser? Hvordan skal du kunne vurdere dette? Bruke flere kilder? Hva om disse kildene bygger på samme utgangspunkt?
 • Relevans – Handler informasjonen om det du lurte på? Det er ikke alltid man vet hva man lurer på. Noen ganger dukker det opp informasjon underveis som er relevant, men som man ikke visste om før man fant kilden.
 • Tid – Er informasjonen oppdatert?
  Dette er kanskje ikke alltid så viktig? Hva betyr det at informasjonen er oppdatert? 1 år, 5 år, 10 år, 100 år. Hvor lenge har jorda vært rund?
About Arne Midtlund

Arne Midtlund

Jeg er lektor med opprykk, og har jobbet som lærer på ungdomstrinnet siden 1998. Jeg har mellomfag i nordisk, grunnfag i idrett og en mastergrad i multimedia og utdanningsteknologi. Jeg har trener1-lisens fra Norges Judoforbund, og er sertifisert Apple Teacher. Underviser stort sett i norsk, samfunnsfag og medier og kommunikasjon.
Previous post
Next post
Related Posts
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *