Hvordan kan man være en god online veileder? Det spørsmålet har ikke minst blitt aktuelt på grunn av all hjemmeskolen som har funnet sted de siste to årene. En online veileder kan ikke bare sette i gang et nettbasert undervisningsopplegg, for så å trekke seg tilbake. En god e-moderator er aktivt til stede gjennom hele aktiviteten – og faktisk både før og etter. Her kommer noen gode råd til deg som skal være online veileder for en gruppe – enten det er snakk om barn eller voksne:
- Faglig tyngde – Det er viktig å kunne det aktuelle faget godt. Blant annet vil det gjøre det mulig for veilederen å komme med innspill og/eller oppgaver som utvider horisonten til elevene, og som fører til ny innsikt og kompetanse.
- God innsikt i gruppeprosesser – forutsatt at det skal jobbes i grupper, og etter moderne prinsipper som blant annet sosial-konstruktivistisk pedagogikk.
- God kjennskap til LMS og de muligheter og begrensninger som ligger der. Det er viktig at læreren har så god innsikt at nettsider, rom, arkiver, forsider, instruksjoner, diskusjonsforum og så videre er organisert slik at studentene får en fin oversikt og forståelse av hvor de er og hvor de skal.
- Evne og vilje til å delta aktivt i nettbaserte diskusjonsforum – sammen med elevene. Dette innebærer blant annet den strategiske evnen til å sette sammen grupper og lage planer som gir studentene et godt utgangspunkt for fruktbare og meningsfylte diskusjoner. I tillegg bør vedkommende ha de taktiske ferdighetene som gjør det mulig å gripe inn i diskusjoner på rett tidspunkt, for å føre elevene videre.
Kilder
- Bjørke, S. Å. (2016). E-learning and education for the future. Hentet fra https://eteachingandlearning.wordpress.com/introduction/
- Wikipedia (17. juni 2016). Online tutoring. Hentet fra https://en.wikipedia.org/wiki/Online_tutoring?