Elever og lærere kan med fordel bruke Powerpoint (eller Keynote hvis du har Mac) til å presentere emner for resten av klassen, og Powerpoint er også et nyttig verktøy under muntlig eksamen i 10. klasse. Disse tipsene er inspirert av tips lagd av Jeffrey Veen. Han har skrevet syv gode råd til folk som skal holde et foredrag for første gang, og jeg har oversatt disse tipsene meget fritt.
1. FORTELL GODE HISTORIER. Hva er egentlig læreren og klassen interessert i? I stedet for å bygge opp presentasjonen kronolologisk (først gjorde vi det, og så gjorde vi det), kan du kanskje starte med å fortelle hva du faktisk fant ut. Deretter kan du jo fortelle den gode historien om hvordan du kom fram til resultatet.
2. BRUK BILDER. En presentasjon skal være morsom og lærerik. Bruk en metafor og illustrer denne med et bilde. Tenk deg at du skal snakke om fisker på engelsk. Visste du at «fiskestim» heter «school of fish» på engelsk? Kan du bruke det til noe kreativt? Bildene skal forsterke og understreke det du forteller om.
3. IKKE UNNSKYLD DEG. ALDRI. Ikke unnskyld deg selv om presentasjonen din er rotete, et bilde har falt bort, eller om du oppdager en skrivefeil eller to. Sannsynligvis kommer ikke publikum til å oppdage feilen din i det hele tatt. Galgenhumor kan være bra; unnskyldninger er ikke bra.
4. SOLID START. Dette er kanskje det viktigste av alt. Tenk på filmer du har sett. Hvor mange hadde en kjedelig start? Nesten ingen! Hvorfor? Fordi de vil at du skal fortsette å se på. Sånn er det også når du holder foredrag. Hvis starten er god, går resten mye lettere.
5. SOLID SLUTT. Sørg for å markere at du er ferdig på en skikkelig måte. Si gjerne: «Takk for oppmerksomheten!» eller «Tusen takk!» Og så tar du en liten pause… Kanskje du til og med får applaus?
6. STÅ. Du bør som regel stå litt på skrått bak kateteret, eller på siden av kateteret, slik at du ikke står mellom publikum og lerretet. Du kan bevege deg litt, men ikke altfor mye fordi det vil ta oppmerksomhet fra selve presentasjonen. Ikke hold hendene i lomma!
7. PAUSE. Det er veldig viktig med pauser. Dette kalles noen ganger kunstpauser. Tenk deg at du skal fortelle en hemmelighet til en venn: «Vet du hva jeg hørte..?» (Pause… 1… 2… 3…) «Jo, nå skal du høre…» Dette gjør at du får full oppmerksomhet fra lytterne.