Skole er digg!

post-header

Det finnes tre hovedmåter å markere avsnitt på i en tekst:

1. Hopp over en linje

Dette er den vanligste måten å markere avsnitt på i tekster som skal leses på skjerm. Bruk denne måten når du skriver tekster som du vet at mottakeren skal lese på en skjerm (mobil, nettbrett, datamaskin eller lignende. Dette er min favoritt, og i skolesammenheng er du stort sett sikret på å gjøre det riktig, dersom du velger denne måte å gjøre det på.

2. Innrykk

Denne måten å markere avsnitt på er ganske vanlig i forseggjorte og seriøse utgivelser som er trykket på papir. Mange noveller, bøker og forskningsartikler er skrevet på denne måten. Husk at i noen artikler kreves det at man lager avsnittene på denne måten. Spør om du er usikker.

3. Enkelt linjeskift

Dette er den minst vanlige måte å gjøre det på. Her hopper man ikke over en linje, og man lar ikke teksten starte inn på linjen heller. Jeg fraråder dere å bruke denne metoden.

Når lager du avsnitt?

Avsnitt i skjønnlitterære tekster

  • Husk at avsnitt skal hjelpe leseren gjennom teksten.
  • Avsnitt gir leseren mulighet til å slappe av, trekke pusten.
  • Bruk avsnitt når teksten skifter tema, scene eller synsvinkel.
  • Noen ganger kan du tenke som i en film. Når kamera skifter synsvinkel, eller når handlingen flytter seg til et annet sted, kan det være lurt å lage et avsnitt.

Avsnitt i saktekster

  • Avsnittet starter som regel med en litt generell faktasetning.
  • Deretter utdypes denne setningen med noen kommentarsetninger.
  • Noen ganger kan man legge inn en avsluttende setning eller en overgang til neste avsnitt i slutten av avsnittet.
About Arne Midtlund

Arne Midtlund

Jeg er lektor med opprykk, og har jobbet som lærer på ungdomstrinnet siden 1998. Jeg har mellomfag i nordisk, grunnfag i idrett og en mastergrad i multimedia og utdanningsteknologi. Jeg har trener1-lisens fra Norges Judoforbund, og er sertifisert Apple Teacher. Underviser stort sett i norsk, samfunnsfag og medier og kommunikasjon.
Previous post
Next post
Related Posts
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *